Domowe przetwory z letnich owoców - poradnik dla początkujących

0
Domowe przetwory
Domowe przetwory to znakomity sposób na zachowanie smaków lata.

Domowe przetwory to znakomity sposób na zachowanie smaków letnich owoców. Są zdrowe, pyszne i nie takie trudne do przygotowania. Podpowiadamy, jak zrobić domowe przetwory.

Owoce, które pojawiają się latem to prawdziwe bogactwo smaków i witamin. Świeże porzeczki, agrest, maliny, czereśnie, wiśnie, jagody itd. będą dostępne przez stosunkowo krótki czas. Dlatego warto zadbać o to, by cieszyły nas dłużej i przygotować domowe przetwory – bez konserwantów, dodatków i ulepszaczy. W przypadku domowych dżemów, konfitur, musów i soków sami możemy też zadecydować o ilości cukru lub zastąpić go np. miodem lub ksylitolem. Możemy się też postarać o autorski miks ulubionych owoców. Zatem do dzieła!

Wykorzystaj owoce również na świeże soki - sprawdź, na co zwrócić uwagę, kupując sokowirówkę

Wybór owoców i przygotowanie słoików

Wybór owoców zależy oczywiście od tego, które lubimy. Ale w każdym przypadku zwróćmy uwagę na to, żeby owoce były dojrzałe i ładne – bez obić czy nadgnić. Na jakości owoców na przetwory nie warto oszczędzać, bo nasza praca może pójść na marne i zamiast pysznego dżemu będziemy mieli zepsutą papkę.
Dla trwałości naszych przetworów ważne jest przygotowanie słoików. Słoiki (i nakrętki) musimy starannie umyć i wyparzyć (nakrętki od środka można też przetrzeć spirytusem). Nie używajmy słoików wyszczerbionych, ani nadrdzewiałych i pogiętych nakrętek. Jeśli używamy weków, sprawdźmy, czy gumki nie są sparciałe.

Nasze dżemy i przetwory mogą jeszcze lepiej wyglądać dzięki finezyjnym słoikom, które można zakupić w więszkości supermarketów. Na taki dżem możemy nakleić finezyjną nakleję lub ozdobić wieczko fajnym materiałem.

Dowiedz się też: Jakie funkcje ma nowoczesny piekarnik

Pasteryzacja domowych przetworów

Pasteryzacja to skuteczny sposób na to, żeby naszym przetworom nadać trwałość. Pasteryzacja pozwala zachować smak i walory owoców, a jednocześnie niszczy bakterie itp., które mogłyby spowodować zepsucie się przetworów. Najprostsza metoda to zagotowanie słoików z przetworami. Jak to zrobić? Na dno dużego garnka kładziemy ściereczkę, wkładamy słoiki z przetworami (tak, żeby nie stykały się ze sobą) i zalewamy wodą - powinna sięgać ok. ¾ wysokości słoików. Następnie gotujemy przez kilkanaście minut (do ok. 30 minut; od momentu zagotowania się wody). Pamiętajmy, że słoiki muszą być dobrze zakręcone! Nie można też wkładać słoików do wrzącej wody, bo mogą popękać. Po pasteryzacji słoiki stawiamy do góry dnem. Jeśli któryś zacznie przeciekać, trzeba zadbać o jego dobre zakręcenie (być może będzie trzeba wymienić słoik lub nakrętkę) – zapasteryzować ponownie.
Pasteryzacji nie wymagają przetwory, zawierające dużo cukru – w takim przypadku gorący dżem lub konfiturę przekładamy do słoika, zakręcamy go i stawiamy do góry dnem. W tej pozycji zostawiamy do wystygnięcia.

Dwa łatwe przepisy na domowe przetwory

Na zachętę, polecamy dwa przepisy na domowe przetwory. Są one łatwe do wykonania, a przy tym – bardzo ciekawe.

Dżem czereśniowy z korzenną nutą

Smak owoców znakomicie podkreślają przyprawy, dlatego nie bójmy się ich stosować w domowych przetworach. Proponujemy dżem czereśniowy z korzenną nutą. Do jego przygotowania potrzebujemy:

  • 1 kg wydrylowanych czereśni
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • pół laski wanilii
  • ¼ łyżeczki cynamonu i ¼ łyżeczki kardamonu

Czereśnie drylujemy, wkładamy do garnka i zasypujemy cukrem. Dodajemy wanilię, cynamon i kardamon. Garnek wstawiamy na mały ogień i dodajemy sok z cytryny. Gotujemy, aż owoce zmiękną. Następnie miksujemy je na gładką masą i ponownie zagotowujemy. Dżem przekładamy do słoików i pasteryzujemy przez 15-20 minut.

Mus brzoskwiniowy

Mus brzoskwiniowy to ciekawa alternatywa dla dżemu. Do przygotowania musu brzoskwiniowego potrzebujemy:

  • 6 brzoskwiń
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny

Brzoskwinie myjemy, obieramy i pozbawiamy pestek, a następnie kroimy na małe kawałki. Wkładamy je do rondla i dodajemy miód i sok z cytryny (można też dodać wanilię). Gotujemy na średnim ogniu (do zagotowania), a potem na mniejszym przez ok. 1 godzinę – aż masa zgęstnieje. Przekładamy ją do słoików i pasteryzujemy.
Smacznego :)

Więcej inspirujących przepisów - nie tylko na domowe przetwory - znajdziesz tutaj

Oceń artykuł
5,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy
Więcej na ten temat:

Opracowanie: Katarzyna Laszczak

Źródło: Florentyna/Florina

Polecamy Ci również

Zobacz także