Domowe przetwory z letnich owoców - poradnik dla początkujących

Katarzyna Laszczak
Katarzyna Laszczak
Domowe przetwory to znakomity sposób na zachowanie smaków lata.
Domowe przetwory to znakomity sposób na zachowanie smaków lata. Florina
Domowe przetwory to znakomity sposób na zachowanie smaków letnich owoców. Są zdrowe, pyszne i nie takie trudne do przygotowania. Podpowiadamy, jak zrobić domowe przetwory.

Owoce, które pojawiają się latem to prawdziwe bogactwo smaków i witamin. Świeże porzeczki, agrest, maliny, czereśnie, wiśnie, jagody itd. będą dostępne przez stosunkowo krótki czas. Dlatego warto zadbać o to, by cieszyły nas dłużej i przygotować domowe przetwory – bez konserwantów, dodatków i ulepszaczy. W przypadku domowych dżemów, konfitur, musów i soków sami możemy też zadecydować o ilości cukru lub zastąpić go np. miodem lub ksylitolem. Możemy się też postarać o autorski miks ulubionych owoców. Zatem do dzieła!

Wykorzystaj owoce również na świeże soki - sprawdź, na co zwrócić uwagę, kupując sokowirówkę

Wybór owoców i przygotowanie słoików

Wybór owoców zależy oczywiście od tego, które lubimy. Ale w każdym przypadku zwróćmy uwagę na to, żeby owoce były dojrzałe i ładne – bez obić czy nadgnić. Na jakości owoców na przetwory nie warto oszczędzać, bo nasza praca może pójść na marne i zamiast pysznego dżemu będziemy mieli zepsutą papkę.
Dla trwałości naszych przetworów ważne jest przygotowanie słoików. Słoiki (i nakrętki) musimy starannie umyć i wyparzyć (nakrętki od środka można też przetrzeć spirytusem). Nie używajmy słoików wyszczerbionych, ani nadrdzewiałych i pogiętych nakrętek. Jeśli używamy weków, sprawdźmy, czy gumki nie są sparciałe.

Nasze dżemy i przetwory mogą jeszcze lepiej wyglądać dzięki finezyjnym słoikom, które można zakupić w więszkości supermarketów. Na taki dżem możemy nakleić finezyjną nakleję lub ozdobić wieczko fajnym materiałem.

Pamiętajmy, że słoiki na przetwory oraz nakrętki muszą być wyparzone i nie mogą być w żaden sposób uszkodzone.
Pamiętajmy, że słoiki na przetwory oraz nakrętki muszą być wyparzone i nie mogą być w żaden sposób uszkodzone. Florina
Domowa konfitura w dekoracyjnym słoju nie tylko umili nam zimę, ale jest też dobrym pomysłem na prezent.
Domowa konfitura w dekoracyjnym słoju nie tylko umili nam zimę, ale jest też dobrym pomysłem na prezent. Florina

Pasteryzacja domowych przetworów

Pasteryzacja to skuteczny sposób na to, żeby naszym przetworom nadać trwałość. Pasteryzacja pozwala zachować smak i walory owoców, a jednocześnie niszczy bakterie itp., które mogłyby spowodować zepsucie się przetworów. Najprostsza metoda to zagotowanie słoików z przetworami. Jak to zrobić? Na dno dużego garnka kładziemy ściereczkę, wkładamy słoiki z przetworami (tak, żeby nie stykały się ze sobą) i zalewamy wodą - powinna sięgać ok. ¾ wysokości słoików. Następnie gotujemy przez kilkanaście minut (do ok. 30 minut; od momentu zagotowania się wody). Pamiętajmy, że słoiki muszą być dobrze zakręcone! Nie można też wkładać słoików do wrzącej wody, bo mogą popękać. Po pasteryzacji słoiki stawiamy do góry dnem. Jeśli któryś zacznie przeciekać, trzeba zadbać o jego dobre zakręcenie (być może będzie trzeba wymienić słoik lub nakrętkę) – zapasteryzować ponownie.
Pasteryzacji nie wymagają przetwory, zawierające dużo cukru – w takim przypadku gorący dżem lub konfiturę przekładamy do słoika, zakręcamy go i stawiamy do góry dnem. W tej pozycji zostawiamy do wystygnięcia.

Dwa łatwe przepisy na domowe przetwory

Robienie domowych przetworów ułatwią nam takie sprzęty jak drylownica do owoców.
Robienie domowych przetworów ułatwią nam takie sprzęty jak drylownica do owoców. Florina

Na zachętę, polecamy dwa przepisy na domowe przetwory. Są one łatwe do wykonania, a przy tym – bardzo ciekawe.

Dżem czereśniowy z korzenną nutą

Smak owoców znakomicie podkreślają przyprawy, dlatego nie bójmy się ich stosować w domowych przetworach. Proponujemy dżem czereśniowy z korzenną nutą. Do jego przygotowania potrzebujemy:

  • 1 kg wydrylowanych czereśni
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • pół laski wanilii
  • ¼ łyżeczki cynamonu i ¼ łyżeczki kardamonu

Czereśnie drylujemy, wkładamy do garnka i zasypujemy cukrem. Dodajemy wanilię, cynamon i kardamon. Garnek wstawiamy na mały ogień i dodajemy sok z cytryny. Gotujemy, aż owoce zmiękną. Następnie miksujemy je na gładką masą i ponownie zagotowujemy. Dżem przekładamy do słoików i pasteryzujemy przez 15-20 minut.

M

Mus brzoskwiniowy to ciekawa alternatywa dla dżemu. Do przygotowania musu brzoskwiniowego potrzebujemy:

  • 6 brzoskwiń
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny

Brzoskwinie myjemy, obieramy i pozbawiamy pestek, a następnie kroimy na małe kawałki. Wkładamy je do rondla i dodajemy miód i sok z cytryny (można też dodać wanilię). Gotujemy na średnim ogniu (do zagotowania), a potem na mniejszym przez ok. 1 godzinę – aż masa zgęstnieje. Przekładamy ją do słoików i pasteryzujemy.
Smacznego :)

Więcej inspirujących przepisów - nie tylko na domowe przetwory - znajdziesz tutaj

od 7 lat
Wideo

Wyniki II tury wyborów samorządowych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na urzadzone.pl urzadzone.pl