Ergonomiczna kuchnia – jak ją urządzić?

Praca w kuchni zajmuje nam dużo czasu. Codziennie przecież kroimy, obieramy, myjemy, gotujemy, pieczemy, czy zmywamy. Czynności te staną się przyjemniejsze i przebiegać będą sprawniej, jeśli podczas aranżacji kuchni zastosujemy zasadę, jej ergonomicznego urządzania.

Większość prac kuchennych wykonuje się
w pozycji stojącej, która może męczyć kręgosłup. Przy blacie będzie nam wygodniej pracować, kiedy zostanie on zamontowany na wysokości 85- 90 cm. Wysokość tą warto indywidualnie dostosowywać do wzrostu. Pomiędzy blatem, a szafkami wiszącymi warto zostawić niemniej niż 50 cm wolnej przestrzeni. Wówczas górne szafki nie będą nam przeszkadzały,
a ponadto jest to dobra wysokość do zamontowania w ich spodach dodatkowych punktów świetlnych, aby skutecznie rozjaśniły miejsce robocze.

Pozostawienie odpowiedniej ilości miejsca między szafkami wiszącymi i blatem umożliwia także zastosowanie bardzo praktycznych systemów relingowych. Pozwalają one zaoszczędzić miejsce na blacie i półkach oraz świetnie usprawniają prace kuchenne. Wybierając listwy, uchwyty lub pojemniki trzeba jedynie zwracać uwagę, by poszczególne elementy wyposażenia harmonizowały
z sobą pod względem stylu oraz kolorystyki.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Agnieszka Jaros

Zdjęcia: pacemen.com, interiorholic.com

Polecamy Ci również

Zobacz także