Kuchnia to bez wątpienia najważniejsze pomieszczenie w mieszkaniu. Spędzamy w niej sporo czasu, zarówno podczas przyrządzania posiłków jak i towarzyskich pogaduszek. Prawidłowo urządzona kuchnia odwzajemnia się wygoda i estetyką.
Ergonomicznie zaplanowana kuchnia oszczędzi nam zbędnych kilometrów. Ładna i wygodna sprawi, że gotowanie stanie się przyjemnością nawet dla osób nielubiących gotować. Wystarczy trzymać się zasad ergonomii - oto kilka wskazówek.
Trójkąt roboczy
Przeważnie prace kuchenne zaczynamy od wyjęcia produktu z lodówki. Następnie przychodzi czas na jego mycie w zlewozmywaku oraz obróbka na blatach roboczych. Proces kończy się przy kuchence. Rozmieszczenie urządzeń kuchennych należy zaplanować posługując się zasadą trójkąta roboczego. Zasada ta mówi, że rozmieszczenie podstawowych urządzeń kuchennych powinno się odbyć na planie trójkąta. Wierzchołkami tego trójkąta są lodówka, zlewozmywak i kuchenka. Pomiędzy wierzchołkami trójkąta muszą się znajdować blaty robocze. Łączna długość ramion tego trójkąta nie może przekraczać 7 m.
Podział na strefy
Podział na strefy pozwala zmniejszyć ilość czasu poświęconego na codzienne czynności. Wyróżniamy 5 podstawowych stref: [list="1"]
- strefa zapasów
- przechowywania
- przygotowywania posiłków
- zmywania
- gotowania i pieczenia.
Ze względu na to, że wszystkie procesy kuchenne zaczynają się od wyjęcia niezbędnych do gotowania produktów, zaraz przy wejściu powinna stać lodówka. Potem szafka przeznaczona do przechowywania żywności. Niedaleko wejścia powinna się również znaleźć szafka do przechowywania zakupów. Następnie zlewozmywak. W strefie gotowania wokół kuchenki bardzo potrzebne są blaty - w okolicach kuchenki powinno ich być najwięcej.
Blaty robocze
Blaty robocze muszą oddzielać od siebie urządzenia kuchenne. Bezwzględnie blat powinien być pomiędzy kuchenką a zlewozmywakiem. Miejsce do odstawienia z dwóch stron kuchenki usprawni przyrządzanie posiłków. Podstawowy blat roboczy musi mieć co najmniej 80 cm i znajdować się pomiędzy kuchenką a zlewozmywakiem.
Akcesoria
Ułatwiajmy sobie życie. Bez wątpienia zastosowanie szuflad ułatwi dostęp do przechowywanych przedmiotów i produktów. Nie trzeba argumentować, że wyjęcie czegoś umieszczonego z tyłu szuflady jest o wiele wygodniejsze niż wystawianie i wstawianie przedmiotów z szafki. Szuflady z cichym domykiem pozwalają bez hałasu korzystać z kuchni. Świetnie zdają egzamin w otwartych kuchniach, bowiem "kłapanie" szuflad może rozpraszać uwagę osób korzystających z salonu. Mają tak naprawdę jeden minus. Jest nim dość wysoka cena: obecnie system do jednej szuflady podraża kuchnię o ok. 150 zł.
Podobne zastosowanie mają kosze cargo, należy jednak mieć na uwadze fakt, że zabierają nam one część powierzchni szafki na system jezdny, tym samym jej pakowność jest mniejsza. Specjalne spowalniacze można również stosować w drzwiczkach. W górnych szafkach można zamontować specjalne mechanizmy, pozwalające na delikatne podnoszenie frontów, które można zatrzymać w wybranej, dowolnej pozycji, a następnie cicho zamknąć. Projektant wnętrz Vena - Urszula Tomaszewska