Jak kupować i przechowywać żywność w lodówce, żeby była świeża

0
Ułożenie produktów w lodówce
Właściwe ułożenie produktów w lodówce wpływa na ich jakość.

Do przechowywania żywności w lodówce nikogo nie trzeba przekonywać. Ale czy wiecie jak to zrobić, żeby produkty były jak najdłużej świeże i zdrowe? Radzimy, jak przechowywać jedzenie.

To w jaki sposób przechowujemy artykuły spożywcze w lodówce, w znaczący sposób wpływa na ich jakość. Niewłaściwie przechowywane produkty psują się szybciej, a my zamiast cieszyć się ich smakiem, mamy sprzątanie lub ból brzucha. Kupując różne produkty i układając je potem w lodówce, warto przestrzegać kilku zasad, dzięki którym nasze jedzenie będzie dłużej świeże i co bardzo ważne – zdrowe. Źle przechowywane produkty psują się i powodują zatrucia pokarmowe.

Dowiedz się też: Czego nie można myć w zmywarce

Porządki w lodówce

W naszych lodówkach często zalegają różne zapomniane zapasy i resztki jedzenia. Porządki w lodówce zacznijmy od przyjrzenia ich – zepsute lub przeterminowane – wyrzućmy. Pamiętajmy, że długo zalegające, psujące się jedzenie, powoduje rozmnażanie się szkodliwych bakterii oraz mikroorganizmów, a także wpływa na jakość pozostałych – świeżych produktów. Dlatego wszelkie zapomniane zapasy „zatruwają” również inne i sprawiają, że psują się one szybciej. Jeśli w czasie porządków odkryjemy produkty, których termin przydatności do spożycia zbliża się – wykorzystajmy je jak najszybciej. W Polce co roku marnuje się kilka milionów ton żywności! Nie dokładajmy kolejnych (i nie wyrzucajmy swoich pieniędzy).

Jak nie marnować żywności, jedząc smacznie i zdrowo

Warto wyrobić sobie kilka nawyków, które uchronią nas przed marnowaniem żywności (czyli wyrzucaniem pieniędzy), a przy tym sprawią, że będziemy jeść smaczniej i zdrowiej. Oto kilka prostych zasad:

  • Przegląd lodówki rób regularnie – raz w tygodniu. Dzięki temu będziemy na bieżąco ze stanem zapasów.
  • Staraj się nie przeładowywać lodówki, ponieważ utrudnia to właściwy przepływ powietrza i zmniejsza skuteczność chłodzenia.
  • Zachowaj rozsądek przy sklepowych promocjach – zanim kupisz promocyjną porcję XXL, zastanów się czy naprawdę to przejesz, czy też połowa wyląduje w koszu. Sprawdź też, czy promocja produktu nie wynika z krótkiego już okresu przydatności do spożycia.
  • Kupuj mniej jedzenia, ale częściej. Dzięki temu będziesz mieć okazję do urozmaicenia diety i częściej zjesz świeże produkty. Ta zasada powinna być stosowana na przykład przy zakupie żółtego sera.
    – Sery żółte pokrojone w plasterki, z powodzeniem można przechowywać w lodówce 3-4 dni, a w kawałkach nawet do 3 tygodni. Jednak najlepiej nie kupować ich na zapas, tylko w małych bloczkach lub po kilka plasterków – wtedy są najsmaczniejsze. Zaczętego produktu nie należy zbyt długo przechowywać, bo dochodzi do niego powietrze i zaczynają się różne reakcje chemiczne, a to z kolei może prowadzić do rozwoju bakterii. Ser nie nadaje się do spożycia, jeśli jego smak jest gorzki, ostry i nieczysty i gdy wyczuwamy zapach drożdży
    – tłumaczy Ewa Polińska.

Dowiedz się też: Jakie przydatne funkcje mają nowoczesne baterie kuchenne

Jak sprawdzać termin przydatności do spożycia

Bardzo ważne jest sprawdzanie terminu przydatności do spożycia produktów. Ta informacja powinna być umieszczona na opakowaniu, może to jednak być zrobione na dwa sposoby:

  • podany jest termin przydatności do spożycia – czyli zapis „należy spożyć do: dzień, miesiąc, rok"

lub

  • podana jest data minimalnej trwałości - oznaczana jako „najlepiej spożyć przed” albo „najlepiej spożyć przed końcem”

Oznaczenie „najlepiej spożyć przed” i „najlepiej spożyć przed końcem” są poniekąd jednoznaczne. Taka forma zapisu stanowi swoistą gwarancję producenta, że do wskazanej daty produkt jest najwyższej jakości. Jeżeli zaś zdecydujemy się spożyć go po tym terminie, to być może (jeśli był zachowany „ciąg chłodniczy”, który w przypadku przechowywania np. serów żółtych jest konieczny) produkt dalej jest dobry. Jednak spożywamy go na własną odpowiedzialność i za jakiekolwiek przykre konsekwencje takich działań, producent nie odpowiada. Przy zakupie produktów w opakowaniach z ustaleniem terminu przydatności do spożycia przeważnie nie ma problemów, ale kiedy kupujemy np. sery na wagę mogą pojawić się pewne pytania.Jeśli chodzi o pakowane sery żółte w plastrach, to data przydatności na opakowaniach typu „otwórz- zamknij”, podana jest na etykiecie, umieszczonej na spodzie opakowania. Znajdują się na niej wszystkie potrzebne konsumentowi informacje, czyli: producent, skład, temperatura przechowywania. Trochę gorzej może być w przypadku sprawdzania terminu przydatności sera na wagę. Tutaj musimy już zaufać sprzedawczyni, ale w dobrych sklepach nie powinno być przykrych niespodzianek. Nie mniej jednak, na każdym bloku sera wybita jest data produkcji i numer waru, a odbiorca (zazwyczaj hurtownia lub sieć, rzadziej sklepik osiedlowy) dostaje z zakładu atest, na każdy kupiony ser – wyjaśnia Ewa Polińska, ekspert Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej MSM Mońki, producenta serów żółtych.

Jak układać jedzenie w lodówce

Kiedy już wrócimy z zakupami ze sklepu, czas na ułożenie produktów w lodówce. Tutaj sprawdzi się następujący schemat:

  • górne (7°C) i środkowe (4-5°C) półki zarezerwuj dla nabiału. Tam możesz umieścić mleko, sery żółte, białe, kefiry, maślankę, jogurty oraz dżemy i powidła. Nie powinno się przechowywać produktów mlecznych na niższych półkach, ponieważ tam temperatura jest niższa i rozwijają się bakterie gnilne.
    Sery żółte typu szwajcarskiego i holenderskiego, wymagają takich samych warunków jak inne żółte, czyli temperatury od 0 do 10°C. Sery najlepiej trzymać w oryginalnym opakowaniu lub folii spożywczej bądź aluminiowej i nie dopuszczać do kontaktu między nim i innymi produktami. Sprawdzą się również hermetycznie zamykane opakowania, takie z których wysysa się powietrze – brak dostępu powietrza sprawia, ze nie rozwijają się bakterie, a produkt dłużej zachowuje świeżość – dodaje Ewa Polińska.
  • w dolnych szufladach umieść warzywa i owoce. Panuje tu temp. ok. 10°C i spora wilgotność, dzięki temu sałata czy szczypiorek przetrwa nawet kilka dni. Pamiętaj, żeby nie przechowywać ich w szczelnych opakowaniach. Można tam również wkładać żółte sery w szczelnych pojemnikach, będą miały dobre warunki, aby dojrzeć. Nie umieszczajmy sera na drzwiach lodówki, gdyż w tym miejscu będzie narażony na częste wahania temperatury.

Podpowiadamy też: Jak wybrać wielofunkcyjny robot kuchenny

Oceń artykuł
3,67 / 3 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy
Więcej na ten temat:

,

Opracowanie: Katarzyna Laszczak

Źródło: MSM Mońki

Polecamy Ci również

Zobacz także