Jak przygotować najlepszą, rodzinną kolację wigilijną w...

0
Jak przygotować najlepszą, rodzinną kolację wigilijną w...

Przez lata nasze mamy i babcie zawsze przygotowywały kolację wigilijną złożoną z 12 tradycyjnych potraw. Jednak każdemu kolejnemu pokoleniu przygotowanie tak bogatego menu wydaje się być coraz bardziej niemożliwe. Jak sprostać oczekiwaniom rodziny?

Świąteczny stółNa Święta Bożego Narodzenia czekamy z wytęsknieniem przez cały rok, mimo że od wielu lat niezmiennie wszystko zaczyna się od świątecznych porządków. Wyczerpani szorowaniem, myciem i układaniem, zaraz później udajemy się na wielkie zakupy. Po powrocie kuchnia staje się domowym centrum dowodzenia. Jeśli znajdziemy chwilę, by z kuchni wyjść, to tylko po to, by ubrać choinkę... Ta główna ozdoba świąt musi się przecież prezentować zjawiskowo. A na niej, wedle uznania: bombki, lampki, anielski włos, łańcuchy czy cukierki (kuszące nie tylko dzieci). Gdyby tylko istniał jakiś magiczny sposób, żeby do kuchni nie wracać na długo...

Aromatyczny barszcz z uszkami

Magia świąt zadziała i pomoże nam szybko uwinąć się z przygotowywaniem wigilijnych potraw, jeśli skorzystamy z nowoczesnej technologii. Dzięki urządzeniom wielofunkcyjnym możemy znacznie przyspieszyć gotowanie barszczu z uszkami. Przetestujmy polskie, wielofunkcyjne urządzenie kuchenne Speedcook. Czytaj także: Świąteczny stół - jak go przygotować do obchodów Bożego Narodzenia?

Przygotowanie uszek, jak zapewnia producent urządzenia, powinno zająć dosłownie chwilę. Zaczynamy od farszu. Jedną cebulę (około 50g) rozdrabniamy w Speedcooku, obroty-6, czas-5 sekund. Następnie podsmażamy ją na patelni. Do naczynia miksującego wkładamy 250g pieczarek pokrojonych na mniejsze kawałki i rozdrabniamy, obroty-3, czas- 5 do 10 sekund, z łopatką. Wyjmujemy na patelnię i smażymy razem z cebulą, doprawiamy solą i pieprzem.

W międzyczasie przygotowujemy ciasto. Do naczynia miksującego wlewamy 300 ml ciepłej wody, wbijamy jajko, dodajemy dwie łyżki oleju oraz trzy i pół szklanki mąki pszennej (560g). Wyrabiamy - obroty-10C, czas-2 minuty. Następnie ciasto wałkujemy. To jedyna rzecz, której Speedcook za nas nie zrobi. Z 2mm placka ciasta wykrawamy kwadraty o boku 4 cm. Na nie nakładamy farsz, składamy na pół, po przekątnej i lekko dociskamy. Musimy dokładnie skleić brzegi. Łączymy końce podstawy trójkąta, tak aby utworzyły "obrączkę". Dobrym pomysłem jest zaprosić do pomocy przy ich klejeniu młodzież i dzieci - wszystko pójdzie trzy razy szybciej, a my jednocześnie więcej czasu spędzimy z rodziną. Gotowe uszka gotujemy w osolonej wodzie, około 2-3 minut.

Czytaj także: Świąteczny poradnik: jak prawidłowo jeść rybę, czyli z karpiem za pan brat

Uszka bez barszczu jednak nigdy nie zostaną królami wigilijnego stołu. Dlatego moczymy 30g suszonych grzybów, ząbek czosnku i jedną cebulę (50g) wkładamy do naczynia miksującego Speedcook. Rozdrabniamy: obroty-7, czas-5 sekund. 400g buraków ćwikłowych kroimy i dodajemy do naczynia wraz z namoczonymi grzybami. Rozdrabniamy (czas-10 sekund,obroty-6, z użyciem łopatki). Dodajemy kostkę rosołową (koniecznie warzywną, bo to przecież kolacja wigilijna, czyli bezmięsna) i litr wody. Ustawiamy temperaturę-Gotowanie, obroty-1PULSE, czas-15 minut. Po zagotowaniu dodajemy szczyptę kwasku cytrynowego, sól i pieprz, liść laurowy oraz 200 ml koncentratu kwasu buraczanego. Gotujemy (obroty-1PULSE, czas-10 minut). Przecedzamy, podajemy z uszkami.

Niezapomniane pierogi z kapustą

Zanim na niebie zagości pierwsza gwiazdka, pod obrus koniecznie wkładamy siano i przygotowujemy dodatkowe nakrycie. Warto zapamiętać, czy pierwszym gościem w wigilijny wieczór był mężczyzna - taka wizyta będzie zwiastować szczęśliwy rok. Inny zwyczaj mówi, że nie powinno się w Wigilię sprzątać lub kłócić z rodziną i robić innych rzeczy, których nie chcemy powtarzać przez cały następny rok.

Czytaj także: Nakrywamy do świątecznego stołu [GALERIA]

Podobnie jest z tradycją mówiąca o 12 wigilijnych potrawach, zjedzenie których ma gwarantować nam pomyślność. Jedną z tych potraw powinny być pierogi. Żeby je przygotować w Speedcooku - rozdrabniamy jedną cebulę (obroty-6, czas-5 sekund). Podsmażamy ją na patelni, na maśle lub oleju. W tym czasie do naczynia miksującego wkładamy 500g kapusty, wcześniej pociętej na mniejsze kawałki. Rozdrabniamy(obroty-3, czas20sekund). Dodajemy wodę tak, aby przykryła kapustę i gotujemy (obroty-0, czas-20 minut). Wyjmujemy kapustę, przelewamy zimną wodą, a następnie odciskamy. Dodajemy do zarumienionej cebulki, smażymy doprawione solą i pieprzem.

Przygotowując ciasto, do naczynia miksującego Speedcook wlewamy 300ml ciepłej wody, wbijamy jajko, dodajemy dwie łyżki oleju i 560g mąki pszennej. Wyrabiamy - obroty-10C, czas-2 minuty. Ciasto wałkujemy i wykrawamy krążki. Na krążki nakładamy farsz, składamy na pół, lekko dociskamy i zlepiamy dokładnie brzegi. Gotujemy 2-3 minuty.

Czytaj także: Świąteczny poradnik Hefry: przywróć sztućcom ich dawny blask

Świąteczny śledź pod pierzynką

Na wigilijnym stole nie może też zabraknąć ryby. Może to być na przykład śledź pod pierzynką. Pięć filetów śledziowych kroimy w paski, 200g buraków konserwowych odsączamy z zalewy i rozdrabniamy w urządzeniu wielofunkcyjnym Speedcook (obroty-4, czas-3 sekundy). Cztery jajka gotujemy na twardo, a następnie rozdrabniamy (obroty-3, czas-3 sekundy). 30g szczypiorku siekamy. Jedno kwaśne jabłko (100g) myjemy, obieramy ze skórki i usuwamy gniazdo nasienne. Wkładamy do naczynia miksującego - obroty-3, czas-7 sekund, z łopatką. Na koniec mieszamy 150g gęstego jogurtu naturalnego z 2-3 łyżkami majonezu. W salaterce układamy warstwami kolejno: śledzia, część szczypiorku i jabłko, polewamy niewielką ilością jogurtu wymieszanego z majonezem. Na to kładziemy buraczki, jajka, resztę jogurtu z majonezem oraz pozostały szczypiorek.

Czytaj także: Świąteczne dekoracje - pomysły marki Tikkurila na magiczne dodatki w bożonarodzeniowej aranżacji

Po tej naszej przedświątecznej próbie wiemy jedno - można przygotować fantastyczne i smaczne potrawy wigilijne i nie spędzić całego przedświątecznego czasu w kuchni. Urządzenia wielofunkcyjne, takie jak Speedcook, bardzo usprawniają naszą prace i na pewno przyspieszają przygotowanie wszystkich potraw. Przy stole musimy pamiętać, żeby spróbować wszystkich wigilijnych potraw. To kolejny zwyczaj, który ma nam zapewnić szczęście w nadchodzącym roku. To nie powinno być trudne, bo naszym wigilijnym potrawom na pewno ciężko się będzie oprzeć!

Oceń artykuł
4,20 / 5 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: materiały prasowe

Polecamy Ci również

Zobacz także