Jak wybrać trwałą i funkcjonalną baterię kuchenną

0
Stojąca bateria kuchenna
Nowoczesne baterie kuchenne łączą funkcjonalność, estetykę i zapewniają oszczędność wody.

Funkcjonalność kuchni związana jest nieodłącznie z wygodnym dostępem do bieżącej wody. Z kolei o wygodzie korzystania z wody decydują montowane przy zlewozmywakach baterie. Dostępna aktualnie armatura kuchenna jest w większości przypadków ciekawie zaprojektowana i estetycznie wykonana. Nie zawsze jednak walory wizualne baterii idą w parze z ich jakością oraz możliwością długotrwałego i komfortowego użytkowania.

Wybierając baterię do kuchni należy przede wszystkim zdawać sobie sprawę, że będzie to najczęściej używana bateria w domu. W domowym zlewozmywaku wielu z nas w dalszym ciągu zmywa naczynia. Wszyscy myjemy też warzywa, owoce czy mięso. Oprócz tego potrzebujemy napełnić wodą czajnik, konewkę do kwiatów, duży garnek, a czasami obszerną miskę lub wiadro. Rolą baterii kuchennej jest sprostanie tym zróżnicowanym potrzebom użytkowym, a dodatkowo – dobre komponowanie się z pozostałymi elementami wyposażenia wnętrza.

Zobacz też: Pomysł na aranżację kuchni - kolorowe fronty mebli ożywią Twoją kuchnię

Baterie sztorcowe zamiast naściennych

Baterie montowane bezpośrednio do instalacji wodnej, czyli na ścianie ponad zlewozmywakiem odchodzą już do lamusa. Na ich nabycie decydują się jedynie osoby, które z określonych względów nie zmodernizowały jeszcze przyłączy w swoich domach. Jednak pod względem estetycznym i tego rodzaju armatura zmieniła swój dotychczasowy wygląd i niczym nie przypomina tej z minionej epoki. W dalszym ciągu nie są to jednak wyroby na miarę dzisiejszych czasów i wzrastających potrzeb. Dlatego też większość z nas zastępuje je w swoich kuchniach bateriami stojącymi, zwanymi potocznie sztorcowymi. Najczęściej są to baterie jednouchwytowe, wyposażone w mieszacz, który w szybki i wygodny sposób ustawia pożądaną siłę strumienia i temperaturę wody. Istotną kwestią jest tu też to, że użytkowanie baterii jednouchwytowej generuje mniejsze zużycie wody niż eksploatacja baterii dwuuchwytowej. 

Baterie wyłącznie z ceramiczną głowicą

Głowica nazywana jest potocznie „sercem” baterii. Od jakości tego właśnie elementu zależy długowieczność i sprawne funkcjonowanie armatury. Przeciekające i kapiące wkrótce po zamontowaniu krany to dziś raczej rzadkość, gdyż doczekaliśmy się wreszcie stosowania w bateriach głowic ceramicznych. Takie głowice posiada zdecydowana większość armatury jednouchwytowej (mieszakowej), ale dla pewności warto dopytywać o ten bardzo istotny szczegół podczas dokonywania zakupu.
Oprócz materiału z jakiego wykonana jest głowica, ważna jest również jej szerokość. Rozmiar ten ma bowiem wpływ na wielkość strumienia wody. Standardowo w bateriach stosuje się głowice szerokości 35 i 40 mm. Bateria kuchenna powinna mieć większe możliwości regulacji strumienia, ponieważ woda w zlewozmywaku użytkowana jest intensywnej niż np. w umywalce czy bidecie. Warto też wiedzieć, że baterie o szerszych głowicach charakteryzują się zazwyczaj większą wytrzymałością. 

Radzimy: Jak samodzielnie podłączyć zmywarkę do naczyń. Montaż zmywarki krok po kroku

Perlator w baterii kuchennej

Perlator jest małym sitkiem, które nakręca się na wylewce baterii. Choć niektórym z nas może wydawać się, że to niewiele znaczący drobiazg, to w rzeczywistości jest inaczej. Perlator odpowiada bowiem za napowietrzanie strumienia wody. W dobie pozytywnego nastawienia do oszczędzania trudno jest sobie wyobrazić baterię bez tego elementu. Baterie wyposażone w niego zużywają nawet o połowę mniej wody. Dzięki napowietrzeniu strumień staje się obfitszy, choć w rzeczywistości jest w nim mniej wody. Napowietrzona woda lepiej też opłukuje i mniej rozchlapuje się na boki. 

Długość i wysokość wylewki baterii

W przypadku baterii kuchennych bardzo istotna jest długość i wysokość wylewki. Element ten powinno dobierać się z uwzględnieniem indywidualnych potrzeb i w zależności od głębokości komór zlewozmywaka. Warto wiedzieć, że wylewka umiejscowiona wysoko ponad dnem zlewu umożliwia napełnianie wodą i mycie dużych naczyń. Jednak wówczas strumień wody może się rozbryzgiwać. Z kolei niska lokalizacja wylewki ogranicza możliwość ujęcia bieżącej wody w kuchni (np. trudno będzie nalać wody do wysokiego naczynia, wazonu, czy konewki). Rozwiązaniem tych problemów jest wyciągany natrysk. Zazwyczaj ma on 1 – 1,5 m długości, co znacznie ułatwia wiele prac kuchennych. Za jego pomocą można np. napełnić wodą naczynie znajdujące się poza zlewozmywakiem lub umyć duże garnki, które nie mieszczą się pod wylewką. Węże takich baterii kuchennych mają obciążniki, dzięki którym ich zwinięcie i schowanie w korpusie jest proste i szybkie.

Bezdotykowe baterie kuchenne

Do niedawna tego rodzaju baterie stosowano jedynie w obiektach użyteczności publicznej, np. w kinach, galeriach handlowych, itp. Ostatnimi czasy fotokomórki montuje się również w armaturze przeznaczonej dla mieszkalnictwa. Ciekawą propozycją rynkową jest chociażby bateria kuchenna z dwiema wylewkami, tj. tradycyjną oraz bezdotykową. Samozamykanie się strumienia po ustawionym czasie lub przy cofnięciu dłoni spod wylewki ogranicza zużycie wody oraz usprawnia wiele prac kuchennych. Baterie z wbudowaną fotokomórką do użytku domowego wciąż są jednak elitarnymi produktami na polskim rynku i sporo kosztują.

Przeczytaj: Jak wybrać kuchenną suszarkę do naczyń

Oceń artykuł
5,00 / 4 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Agnieszka Jaros

Polecamy Ci również

Zobacz także