Jakie funkcje ma nowoczesny piekarnik?

Wojciech Lechowski
Nowoczesne piekarniki mają wiele przydatnych funkcji, takich jak: termoobieg, grill, gotowanie na parze...a nawet fukcję samoczyszczącą.
Nowoczesne piekarniki mają wiele przydatnych funkcji, takich jak: termoobieg, grill, gotowanie na parze...a nawet fukcję samoczyszczącą. Sferrario Pixabay
Piekarnik to jedno z zasadniczych urządzeń kuchennych. Wprawdzie nie używamy go tak często, jak płyty do gotowania czy lodówki, ale bez niego nie przyrządzi się wielu doskonałych potraw i przepysznych domowych ciast. Nowoczesne piekarniki zdecydowanie różnią się od tych, które standardowo występowały w parze z nieco już przestarzałymi kuchenkami gazowymi. Poniżej podpowiadamy, jakie funkcje i możliwości piekarnika są najbardziej przydatne.

Zasilanie piekarników gazem ziemnym odchodzi powoli do lamusa, chociaż w sklepach wciąż można jeszcze dostać kuchenki z piekarnikami pracującymi na gaz. Jednak w rzeczywistości nie cieszą się one już dużym powodzeniem. Pieczenie przy udziale prądu jest bowiem dużo wydajniejsze i wygodniejsze. Jednocześnie w nowoczesnych sprzętach minimalizuje się zużycie energii elektrycznej, dzięki czemu nawet stosunkowo częste wykorzystywanie piekarnika nie przyczynia się do rujnujących domowy budżet rachunków. Piekarniki są też coraz powszechniej produkowane jako urządzenia samodzielne i niezintegrowane z płytą do gotowania. To pozwala na ich montaż w zupełnie dowolnym miejscu w kuchni oraz na wkomponowanie w meble i dopasowanie do stylistyki wnętrza.

Piekarniki standardowe, kompaktowe i powiększone

Piekarniki przeznaczone do zabudowy różnią się przede wszystkim wielkością. Standardowe urządzenia mają około 60 cm szerokości i tyle samo wysokości. Ten typ  piekarników posiada  też na ogół większość oferowanych aktualnie udogodnień. Sprzęty kompaktowe są mniejsze. W zależności od producenta mogą być o około 10 cm niższe lub węższe. Są to produkty dedykowane zwłaszcza małym wnętrzom kuchennym, gdzie liczy się każdy centymetr kwadratowy powierzchni. Natomiast piekarniki większe niż typowe mogą mieć nawet 90 cm szerokości. Na ogół są też odpowiednio głębokie i wysokie. Pozwala to na przygotowywanie kilku potraw jednocześnie. Jednak takie piekarniki nadają się właściwe tylko do odpowiednio dużych i przestronnych kuchni.

Piekarnik w kuchni to bardzo przydatne urządzenie, w którym przygotujemy wiele smacznych i wyszukanych potraw.
Piekarnik w kuchni to bardzo przydatne urządzenie, w którym przygotujemy wiele smacznych i wyszukanych potraw. Mobilerazzodotcom MorgueFile

Teleskopowe prowadnice

W starszych piekarnikach kłopot sprawiało wyjmowanie potraw. Stosowano tam bowiem zwykłe prowadnice drabinkowe, które podczas wysuwania trzeba było odpowiednio podtrzymywać. Kiedy piekarnik był mocno nagrzany i na kratce znajdowało się ciężkie naczynie z przyrządzonym jedzeniem – nietrudno było się poparzyć. Dziś problem ten rozwiązują wygodne w obsłudze, a czasami nawet samoczynnie wysuwające się po otwarciu drzwiczek piekarnika – prowadnice teleskopowe. Zachowują idealny poziom po całkowitym ich wysunięciu i ułatwiają dostęp do upieczonych smakołyków.

Piekarniki z funkcją gotowania na parze

Jest to propozycja dla osób preferujących zdrowy sposób odżywiania. Możliwość tradycyjnego pieczenia została tu połączona z możliwością pieczenia i gotowania na parze. Potrawy są wówczas przyrządzane przy wybranym stopniu wilgotności i w niższej niż standardowo temperaturze. Dzięki takiemu połączeniu funkcji piekarnika można uzyskać zarówno typowe pieczenie, jak i np. warzywa czy lekkie mięsa na parze.

Piekarniki z mikrofalówką i możliwością rozmrażania

To także bardzo ciekawe połączenie kilku kombinacji w jednym i tym samym sprzęcie AGD. Zyskujemy oszczędność miejsca w kuchni i trzy możliwości: pieczenie, szybkie podgrzewanie potraw i rozmrażanie głęboko zamrożonych produktów. Sposób działania mikrofali jest chyba wszystkim doskonale znany. Rozmrażanie natomiast odbywa się przy użyciu samego wentylatora znajdującego się w piekarniku. Proces nie przebiega wprawdzie błyskawicznie, ale w zamian za to mrożonki nie tracą swoich właściwości i walorów smakowych.

Grill i termoobieg

Te funkcje są już standardem w oferowanych aktualnie piekarnikach. Możliwość grillowania potraw w domu to interesująca alternatywa dla tradycyjnego biesiadowania na świeżym powietrzu. Zwłaszcza poza sezonem i w trakcie niesprzyjającej aury. Grille w nowoczesnych piekarnikach z  powodzeniem zastępują oddzielne urządzenia elektryczne tego typu. Grillowane mięsa są pozbawione zbędnego tłuszczu i doskonale smakują. Termoobieg zaś, pozwala na równomierne rozprowadzanie gorącego powietrza po całej komorze piekarnika. Dzięki niemu możliwe jest zatem pieczenie różnych rzeczy na kilku poziomach jednocześnie. Oczywiście nie do tego stopnia, by wkładać do pieca karkówkę i jabłecznik na raz. Sam termoobieg nie rozwiązuje bowiem problemu wzajemnego przenikania się zapachów.

Podział komory piekarnika i możliwość różnicowania temperatury dla każdego poziomu pieczenia

W nowszych wersjach piekarników poradzono sobie także z problemem, którego nie rozwiązuje sam termoobieg. Zatem możliwe jest już również jednoczesne pieczenie maślanych bułeczek i kurczaka z ziołami. Dzięki zastosowaniu specjalnej technologii rozprowadzania ciepła i powietrza lub poprzez podział komory piekarnika – przenikanie aromatów przygotowywanych potraw zostało wyeliminowane. Jednocześnie zadbano o to, aby na każdym poziomie  pieczenia można było ustawiać inną, odpowiednią dla konkretnego dania temperaturę.

Czyszczenie piekarnika

Jeszcze do niedawna czynności związane z wyczyszczeniem piekarnika po jego użyciu były prawdziwą udręką. Zdarzało się nawet, że gospodynie wobec perspektywy pracy, która je czeka - świadomie rezygnowały z przyrządzania domowych wypieków. Dziś piekarnik może posiadać funkcję samooczyszczania. Do powyższego celu służy program czyszczenia parą lub funkcja pyrolizy. W pierwszym przypadku należy nalać wody do specjalnego pojemnika i nastawić programator piekarnika na program czyszczenia. Tłuszcz i zanieczyszczenia zostaną na tyle rozmiękczone, że ich usunięcie stanie się łatwe i szybkie. Z kolei pyroliza  polega na wypalaniu pozostałych w piekarniku resztek w bardzo wysokiej temperaturze (około 500 stopni Celsjusza). Po takim procesie naszą rolą jest tylko wymiecenie popiołu.

Piekarniki dla kulinarnych laików

Podobno wszystko się w nich udaje, choć użytkownik nie ma nawet bladego pojęcia o sztuce pieczenia. Mowa o piekarnikach wyposażonych w automatyczne programy i elektroniczną książkę kucharską. Niektóre tego rodzaju urządzenia posiadają nawet kilkadziesiąt gotowych programów, umożliwiających idealne upieczenie najróżniejszych przysmaków. Wystarczy tylko wstawić potrawę i wybrać odpowiadający jej wymaganiom termicznym cykl pracy piekarnika. Inna ciekawostka to przepisy wyświetlane na panelu LCD. Może być ich kilkanaście lub więcej. W wielu przypadkach książkę kucharską można również rozszerzać o własne doświadczenia w gotowaniu lub dołączać przepisy odnalezione np. w sieci. Do powyższego celu wykorzystuje się zamontowane w panelu elektronicznym złącze USB.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Nakarm psiaka, zgarnij kwiatka: Rozmowa Adrianem Meyerem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na urzadzone.pl urzadzone.pl