Kamień w kuchni. Blaty i posadzki z kamienia.

Blat kuchenny z kamienia
Kamień w kuchni to idealne rozwiązanie. Jest odporny na wilgoć i łatwo się go czyści.

Kamień to materiał o uznanej trwałości, łatwości w utrzymaniu i atrakcyjnym wyglądzie. W domu najczęściej stosowany jest w kuchni, ze względu na odporność na warunki panujące przy gotowaniu, czyli wilgoć, temperaturę i możliwe zabrudzenia. O czym powinniśmy wiedzieć wybierając kamień do blatów i posadzek w tym pomieszczeniu?

Kamień w domu

Naturalne skały od lat cieszą się dużą popularnością w wystroju wnętrz. Kamień ze względu na bardzo duże zróżnicowanie pochodzenia charakteryzuje się niepowtarzalnymi estetycznymi walorami. W zależności od wybranego rodzaju skały możemy uzyskać niemal dowolne połączenia kolorystyczne o niepowtarzalnej fakturze. Dzięki różnym technikom obróbki surowca możemy dopasować go do każdego rodzaju wnętrza. Równo przycięte płyty o oszlifowanej płaszczyźnie doskonale sprawdzą się w nowoczesnym wystroju, natomiast łamane, polerowane formy o nieregularnych krawędziach stanowić będą serce każdego tradycyjnie lub rustykalnie wykończonego pomieszczenia.

Sprawdź: Baterie kuchenne – profesjonalne rozwiązania w Twojej kuchni

– Skała dzięki swojemu naturalnemu pochodzeniu gwarantuje niepowtarzalny efekt estetyczny w aranżacji. Żaden kamień naturalny nigdy nie będzie posiadał takiej samej faktury jak inna skała. Dodając do tego zróżnicowanie barw i odcieni kamienia oraz nowoczesne techniki jego obróbki możemy być pewni, że wnętrze w którym zastosowano kamień będzie posiadało niepowtarzalny element przykuwający uwagę – mówi Edward Cybulski kamieniarz z Warszawy.
Najczęściej stosowanymi skałami w wystroju wnętrz są granit i marmur. Skały naturalne posiadają pewne właściwości, które doskonale sprawdzają się w budownictwie. Granit najlepiej sprawdzi się w przypadku blatów, natomiast marmur jest najczęściej wybieraną skałą do posadzek. Naturalna odporność skał sprawia, że najchętniej stosujemy je do wnętrz o specyficznych warunkach jak np. kuchnia.

Naturalny blat na każde warunki

Granitowe blaty kuchenne wybieramy najczęściej z powodu ich naturalnej odporności. Granit tak jak każda inna skała jest bardzo trwały. Nie musimy obawiać się odprysków materiału w przypadku upuszczenia ciężkiego naczynia ani zarysowań od ostrych sztućców. Jest odporny na wysoką temperaturę przez co nie potrzebuje dodatkowego podłoża przy zdejmowaniu garnków z kuchenki czy wyjmowaniu naczyń z pieca. Łatwo się go utrzymuje w czystości i nie potrzebuje dodatkowej ochrony przed wilgocią. To, co wyróżnia granit i doskonale sprawdza się w przypadku blatów to jego odporność na działanie środków chemicznych i spożywczych. Granit nie wymaga dodatkowej impregnacji, która ochroni go przed kwaśnym środowiskiem. Inaczej jest w przypadku marmuru, który pod wpływem soku z cytryny lub octu może się odbarwić i mogą na nim pojawić się bardzo trudne do usunięcia plamy. Granit charakteryzuje się również wysokim zróżnicowaniem kolorystyki, przez co może być z łatwością dopasowany do barw mebli lub posadzki. Ciemna skała dobrze sprawdzi się w monochromatycznych wnętrzach w nowoczesnym otoczeniu, a ciepłe piaskowe kolory lub czerwienie idealnie skomponują się z tradycyjną kuchnią. Nie mniej ważne od estetyki są walory praktyczne blatu kuchennego.
– Kamienne blaty zwykle robi się na wymiar, w związku z tym możemy dopasować ich kształt do naszych indywidualnych potrzeb. Wbrew pozorom nie jesteśmy ograniczeni do prostopadłych płyt. Nowoczesne metody obróbki kamienia pozwalają na uzyskanie trudnych kształtów w rodzaju zaokrąglonych brzegów czy okrągłych otworów np. na zlew – dodaje Edward Cybulski.
Skała to ciężki materiał, dlatego wykorzystując granitowy blat musimy dobrać odpowiednio wytrzymałe szafki. Jego przycinanie i montaż wymagają też specjalistycznych materiałów więc powinniśmy powierzyć to zadanie fachowcowi.

To Cię zainteresuje: Jaki zlewozmywak wybrać: jedno-, półtora-, czy dwukomorowy?

Trwałe i sprawdzone podłoże

Drugim najczęstszym zastosowaniem kamienia w kuchni są posadzki. Ze względu na podwyższoną odporność na ścieranie i zarysowania i właściwości antypoślizgowe do ich wykonania zaleca się marmur. Podobnie jak w przypadku granitu bardzo łatwo utrzymać go w czystości i uchronić przed uszkodzeniami mechanicznymi. Warto jednak zadbać o jego ochronę przeciw czynnikom chemicznym, którą możemy uzyskać dzięki impregnacji. Marmur gwarantuje również niepowtarzalne efekty estetyczne. Piaskowe, złote, kaszmirowe czy kremowe barwy o delikatnej, jednolitej strukturze lub zróżnicowanym, skomplikowanym przekroju doskonale dopasują się do każdego typu kuchni. Niezwykłe efekt aranżacyjny możemy uzyskać dzięki wyborze różnego rodzaju płyt posadzki w obrębie tego samego rodzaju skały o różnym pochodzeniu i kolorystyce. Dzięki temu wzmocnimy efekt zróżnicowania struktury kamienia.  Uznane właściwości skał naturalnych możemy uzyskać jedynie dzięki materiałom najwyższej jakości o sprawdzonym pochodzeniu.
– Tańszy materiał kiepskiej jakości może być pokusą oszczędzenia na wykończeniu wnętrz. Niestety, niska cena oznacza zwykle skałę o pochodzeniu charakteryzującym materiał niskiej jakości, który nie może zagwarantować nam uznanej trwałości i odporności kamienia. Z tego powodu pozorna oszczędność może nas drogo kosztować przy ewentualnej naprawie i wymianie płyt – ostrzega Edward Cybulski.
Gwarancją jakości kamienia jest pochodzenie wybranych skał, które naturalnie odpowiada za takie właściwości jak hydroskopijność, ścieralność i trwałość. Warto więc przed zakupem upewnić się skąd pochodzi wybrany przez nas kamień, którego wieloletnia odporność zrekompensuje nam wysoką cenę materiału.  

 

Oceń artykuł
5,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i dodaj swój komentarz

Opracowanie: Katarzyna Laszczak

Źródło: Clear Sense

Polecamy Ci również

Zobacz także