Kuchnia tradycyjna - ciepłe i klimatyczne aranżacje

3
Tradycyjna kuchnia
Kuchnia to miejsce spotkań i wspólnego gotowania, dlatego musi być ciepła i przytulna.

Tradycyjne kuchnie mają wielu zagorzałych zwolenników i nigdy nie wychodzą z mody. Może dlatego, że kojarzą się z ciepłym rodzinnym domem? Na pewno dają nam większe pole do popisów dekoratorskich.

Nie muszą być w konkretnym stylu – angielskim, prowansalskim czy rodem z polskiej wsi. Nie chodzi przecież o to, aby zamieniać dom w skansen. Warto o tym pamiętać zwłaszcza gdy kuchnia jest aneksem pokoju dziennego, bo wiejski prymitywizm przybrany ludowym rzemiosłem na pewno będzie zgrzytał w zetknięciu ze współczesnym wystrojem salonu.

Meble kuchenne

Wystarczy wybrać drewniane meble w naturalnym kolorze lub malowane (rezygnujemy z egzotycznych fornirów, frontów laminowanych i lakierowanych na wysoki połysk). Inaczej jednak niż w przypadku kuchni nowoczesnej, ukrywającej wszystko, w tradycyjnej powinny się znaleźć oszklone szafki i otwarte półki, witryna lub regał. Klimat tworzymy bowiem, eksponując to, czego używamy w kuchni na co dzień.

Fronty meblowe w prezentowanej aranżacji mają piękny perłowy kolor.

Ich szara barwa bardzo ciekawie wygląda w zestawieniu z wiklinowymi koszami.

Studio Sto Procent
Meble kuchenne

Projekt oryginalnej aranżacji kuchni w stylu klasycznym z wyraźnym akcentem kolorystycznym.

Studio Sto Procent
Pomysł na tradycyjną aranżację kuchni

Kuchnia w stylu klasycznym jest ponadczasowa.

Studio Sto Procent
Meble do kuchni

Blaty w kolorze naturalnego drewna idealnie będą pasowały do kuchni w stylu tradycyjnych.

Studio Sto Procent
Pomysł na kuchnię

W tradycyjnej kuchni obowiązują jasne kolory.

Skitterphoto Pixabay
Przetwory

W kuchni tradycyjnej możemy zauważyć mnóstwo przetworów.

Jarmoluk Pixabay
Meble kuchenne

Kuchnia tradycyjna w przeciwieństwie do nowoczesnej pokazuje stylowe naczynia, które są ozdobą samą w sobie.

ginsburgconstruction Pixabay.com
Przetwory w kuchni

Przetwory są dekoracją w kuchni w stylu tradycyjnym.

Catkin Pixabay.com
Kuchnia w stylu tradycyjnym

W kuchni tradycyjnej ozdobne słoiczki i pojemniki stoją na blacie kuchennym.

shadowfirearts Pixabay
Meble kuchenne

Stylizowane meble mogą oddać tradycyjny klimat kuchni.

ErikaWittlieb Pixabay
Białe meble

Stylowe meble i AGD mogą być świetnym dopełnieniem w kuchni w stylu tradycyjnym.

sferrario1968 Pixabay
Słoje i słoiki

Słoje i pojemniki pozostawione na wierzchu sprawią, że kuchnia pełni funkcję zasobnej spiżarki.

filkaman Pixabay.com

Zobacz także: Zielona kuchnia nie tylko wiosną: polecamy akcesoria i dodatki

Owoce i przyprawy jako dekoracja

Od wiosny do późnej jesieni najobfitszym i zarazem najtańszym źrodłem dekoracji jest po prostu targ owocowo-warzywny. Wiklinowy kosz pełen świeżych jarzyn postawiony na blacie i gliniana misa z czereśniami na stole napełnią kuchnię naturalnymi kolorami i aromatami. Nie powinno też zabraknąć ciętych kwiatów. Niech to będą raczej skromne bukiety kwiatów polnych, słoneczników, malw czy astrów, a nieeleganckich róż i piwonii.

Okres letni to najlepsza pora na to, aby na parapecie kuchennym założyć miniogródek ziołowy. Przyprawy pięknie się prezentują w glinianych lub blaszanych pojemnikach, wiklinowych koszyczkach albo drewnianych skrzynkach. Z uprawy będziemy mieli, oprócz dekoracyjnych, wiele innych korzyści. Pociągnięcie ręką po gałązkach ziół uwalnia z nich oszałamiający zapach. W każdej chwili możemy uszczknąć z czubka kilka listków do doprawienia obiadu. A jeśli w domu są dzieci, będzie to dla nich miła lekcja przyrody. Nauczą sie odróżniać melisę od tymianku czy bazylię od kolendry. Dla lepszej zabawy proponujemy wetknąć do każdej doniczki tabliczkę z nazwą „ziółka”, tak jak się to robi w ogrodzie botanicznym.

Radzimy: Jak wybrać trwałą i funkcjonalną baterię kuchenną

Ozdobne pojemniki i słoiki

Gdy minie pora kwitnienia i owocowania, wtedy stylizujemy kuchnię na zasobną spiżarnię. Nie polecamy jednak wieszania pęków suszonych ziół i warkoczy czosnku, bo szybko pokrywają się kurzem i przestają wyglądać apetycznie. Lepiej zastawić półki i witryny starannie dobranymi do stylu kuchni pojemnikami na kasze, makarony, groch, fasolę i oczywiście przyprawy.

Wszystko, co nie musi stać w lodówce, może być ozdobą kuchni. Jeśli nawet nie robimy przetworów z owoców i warzyw, warto przygotować parę słoiczków wyłącznie do dekoracji. Nic tak nie tworzy ciepłej atmosfery domu, jak staroświeckie konfitury i kompoty. Szczególnie jeśli zwyczajem babć każdą pokrywkę ozdobimy skrawkiem kolorowej tkaniny i przewiążemy tasiemką, a na słoju nakleimy nalepkę z intrygującą treścią, np. „truskawki smażone z pieprzem”.

Oceń artykuł
5,00 / 4 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i dodaj swój komentarz

Autor: Hanna Rybarska

Źródło: polskatimes.pl

Polecamy Ci również

Zobacz także