Kupujemy sokowirówkę: na co zwrócić uwagę wybierając sokowirówkę

0
Świeży sok
Sezon na świeże warzywa i owoce warto wykorzystać i zacząć produkować soki. Przyda nam się do tego sokowirówka.

Sokowirówka to sprzęt, w który powinniśmy się koniecznie zaopatrzyć, zanim na dobre nadejdzie sezon na świeże warzywa i owoce. Własnoręcznie wyciśnięty sok to pyszna i zdrowa alternatywa dla kupnych napoi.

Wybieramy sokowirówkę

Nadchodzi pora pysznych sezonowych owoców i młodych warzyw. Warto je wykorzystać m.in. do przygotowania domowych soków. Do tego przyda nam się sokowirówka – zakup sokowirówki oczywiście nie jest problemem, ani wielkim wydatkiem – dobrą sokowirówkę można znaleźć za ok. 300 zł. Warto wiedzieć, że wszystkie sokowirówki działają na tej samej zasadzie: wirujące sito z ostrzami rozdrabnia warzywa lub owoce, a wyciśnięty sok przelewa się przez boczne otwory sitka. Sok spływa do lejka, a z niego – do pojemnika.
Zanim zaczniemy wybierać sokowirówkę, zastanówmy się z jakich owoców lub warzyw chcemy przede wszystkim przyrządzać soki (tzn. miękkich, czy twardych). Ważne jest także to, czy jednorazowo będziemy chcieli uzyskać jedną szklankę soku, czy jego większą ilość. Następnie przechodzimy do parametrów technicznych sokowirówki.

Podpowiadamy: Jak kupować i przechowywać żywność w lodówce, żeby była świeża

Dobieramy moc sokowirówki

Moc sokowirówki powinniśmy dobrać odpowiednio do rodzaju warzyw lub owoców, z których zamierzamy najczęściej wyciskać sok. Do wyciskania soku z miękkich owoców wystarczy sokowirówka o mocy 400-500 W. Natomiast jeśli chcemy przyrządzać soki również z twardych owoców lub warzyw (np. buraki, marchew, dynia), powinniśmy się zaopatrzyć w sokowirówkę o mocy do 700-800 W.

Regulacja prędkości sokowirówki

Wiele sokowirówek ma dwustopniową regulację prędkości. Pierwszy stopień umożliwia otrzymywanie soku z miękkich owoców i warzyw, drugi – twardych.

Sitko sokowirówki

Sitko jest bardzo ważnym elementem sokowirówki – to od jego jakości zależy ilość i jakość otrzymanego soku. Sitka plastikowe mają mniejszą przepuszczalność, a to oznacza, że mogą się zapychać i dawać mniej soku. Lepszym rozwiązaniem jest stalowe sitko z mikrosiateczką. Charakteryzuje się ono lepszą przepuszczalnością, dzięki czemu uzyskamy więcej dobrze wyciśniętego soku.

Wielkość pojemnika sokowirówki

Wielkość pojemnika sokowirówki dobieramy oczywiście odpowiednio do tego, ile soku chcemy jednorazowo przygotować. Jeśli z sokowirówki będzie korzystać jedna – dwie osoby, to wystarczy nam sokowirówka z pojemnikiem ok. 0,5 litra (kosztują one ok. 200 zł). Natomiast dla czteroosobowej rodziny odpowiednia będzie sokowirówka o pojemności ok. 2 litrów. Do sokowirówki przyda się również dodatkowy dzbanek o pojemności ok. 1 litra.

Wybierając sokowirówkę, warto też zwrócić uwagę, czy wszystkie jej elementy można myć w zmywarce. To znacznie ułatwi nasze życie.

Czy wiesz, czego nie można myć w zmywarce? Sprawdź

Sokowirówka, czy slowjuicer

Poza tradycyjnym sokowirówkami dostępne są również sokowirówki wolnoobrotowe, zwane slowjuicerami. Charakteryzują się tym, że pracują wolniej, ale za to dokładniej wyciskają warzywa i owoce. Uzyskane z nich soki zachowują więcej witamin i wartości odżywczych. Sokowirówki wolnoobrotowe mają mniejszą moc niż tradycyjne, wyróżniają się również cichszą pracą. Trzeba się jednak liczyć z ich nieco wyższą ceną niż tradycyjnych sokowirówek (slowjuicery kosztują od 350 zł). To jednak i tak mniej, niż wyciskarka do soków.

Polecamy przepisy na: Smoothie, czyli sezonową smaczną bombę witaminową

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy
Więcej na ten temat:

Opracowanie: Katarzyna Laszczak

Źródło: Botti Electronic

Polecamy Ci również

Zobacz także