Latający spodek nad Opolem

Latający spodek nad Opolem

Od niedawna władze Opola stawiają na intensywny rozwój, który zmieni oblicze miasta. W okolicy powstają nowe inwestycje, a do Opola ściąga świeży kapitał. Miasto przyciąga także młodych architektów, dlatego w ostatnim czasie powstało wiele znakomitych projektów.

Park Naukowo-Technologiczny w Opolu - projekt warszawskiej pracowni 81.WAW.PLO tym, że Opole się zmienia świadczy choćby, ogłoszony przez Ratusz, konkurs na budowę nowej siedziby Parku Naukowo-Technologicznego. Wygląda więc na to, że ponad dwuhektarowa powierzchnia w dzielnicy Bierkowice, nieopodal centrum handlowego oraz wałbrzyskiej strefy ekonomicznej już wkrótce stanie się intelektualnym centrum miasta.

Działka, na której stanie inwestycja jest dobrze skomunikowana. W pobliżu znajduje się bowiem Centrum Handlowe Karolinka, a nieopodal powstaje Centrum Wystawienniczo-Kongresowe. Nowa siedziba Parku znajduje się także w sąsiedztwie ul. Wrocławskiej, czyli drogi dojazdowej do autostrady A4 w kierunku zachodnim i do centrum miasta w kierunku wschodnim.

Niezwykle ciekawą i nowatorską koncepcję architektoniczną Parku zaproponowała warszawska pracownia 81.WAW.PL. Z myślą o stworzeniu przyjaznej, nowoczesnej, a zarazem funkcjonalnej przestrzeni naukowej architekci zaproponowali projekt w kształcie futurystycznego pierścienia o wysokim walorze estetycznym. Proponowana koncepcja ma na celu połączenie 5 etapów inwestycji, między innymi inkubatora, budynku laboratoryjno-doświadczalnego czy Strefy Integracji w jedną spójną formę.

Autorzy projektu z 81.WAW.PL zakładają powstanie budynku w kształcie pierścienia z dobrze zagospodarowanym wewnętrznym patio. Pierścień pomieści wszystkie oddziały Parku, natomiast patio zostanie wykorzystane jako Strefa Integracji. Budynek podzielono na cztery niezależnie funkcjonujące strefy, posiadające również oddzielne wejścia. - Oddziały Parku, chociaż stanowią odrębne całości, zostaną połączone wspólną komunikacją, która na co dzień ułatwi poruszanie się po tym kosmicznym obiekcie. Dodatkowo, przy każdym wejściu zaplanowano dwukondygnacyjne przestrzenie, które mają połączenie z patio i posłużą za wewnętrzne strefy integracji - wyjaśnia Anna Paszkowska, architektka z pracowni z 81.WAW.PL.

Przeznaczenie oraz nazwa Parku Naukowo-Technologicznego były dla 81.WAW.PL bezpośrednią inspiracją do działania. Najważniejszą, bo umieszczoną w centrum budynku, Strefę Integracji architekci zaplanowali w oparciu o skojarzenia z naturą, zielenią oraz relaksem. To właśnie w tej strefie ludzie mają wymieniać się doświadczeniami, wzajemnie inspirować, odpoczywać. Dlatego dostęp do przestrzeni zaplanowano bezpośrednio od zewnątrz.

Strefę Integracji podzielono na 4 okręgi. Pierwszy krąg to sztuczna rzeka na kształt fosy, drugi znajdzie się poniżej pierwszego i zostanie przeznaczony na ścieżkę spacerową. Również tutaj wszyscy odwiedzający będą mogli dostać się bezpośrednio od głównego wejścia, usytuowanego w "pęknięciu" budynku. Trzeci okrąg ma być najwyżej położonym miejscem na placu i przypominać antyczny amfiteatr z przeskalowanymi schodami, pełniącymi funkcję miejsc do siedzenia. Aby patio było funkcjonalne i każdy przechodzień łatwo mógł zmienić krąg, wszystkie ścieżki spacerowe spotykają się przy wspólnym głównym wejściu - podkreśla Anna Paszkowska.

Wyjątkowy, a wręcz kosmiczny projekt architektoniczny wymagał także użycia specjalnych materiałów. - Elewację zewnętrzną zaplanowaliśmy ze szkła oraz stalowej siatki z ukośną perforacją. Podczas gdy szkło otacza całą bryłę pierścienia, siatka stanowi osłonę przeciwsłoneczną dla pomieszczeń budynku - tłumaczy Rafał Grudziąż, współautor projektu. Architektom z pracowni 81.WAW.PL zależało przede wszystkim na stworzeniu budynku dynamicznego i żywego, który jest w ciągłym ruchu. Ruch natomiast jest nieodłącznie związany z nauką oraz nowymi technologiami. W dodatku forma okręgu wydaje się być idealna dla instytucji naukowej i popularyzatorskiej.

Według założeń architektów w pierwszej kolejności miałyby powstać dwa budynki, razem tworzące podkowę oraz parking, początkowo na 119 miejsc. W kolejnych etapach zaplanowano dobudowanie kolejnych części Parku-pierścienia, powiększonego parkingu, a jako zwieńczenie budowy miałaby powstać zielona Strefa Integracji.

Niebanalna architektura projektu, nawiązująca do nowoczesnych stadionów piłkarskich bądź statków kosmicznych na pewno zmieniłaby oblicze Opola. Już sam atrakcyjny wygląd projektu Parku zachęca do bliższego przyjrzenia się wizji warszawskich architektów.

Oceń artykuł
4,13 / 8 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: 81.WAW.PL

Polecamy Ci również

Zobacz także