Rodzaje blatów kuchennych

Rodzaje blatów kuchennych

Żaden element zabudowy kuchennej nie jest tak intensywnie eksploatowany i narażony na uszkodzenia jak powierzchnie robocze i blat.

blaty w kuchni

Najważniejszymi kwestiami w wyborze odpowiedniego tworzywa są zatem odporność na uderzenia, zarysowania oraz oddziaływanie produktów organicznych i chemicznych. Dostępne na rynku tworzywa pozwalają bez problemu dopasować do dowolnego modelu kuchni blat, który będzie zarazem estetyczny i funkcjonalny.

Blaty z kompozytów kwarcowych

Pod tymi względami doskonale sprawdzają się różnego rodzaju konglomeraty kwarcowe. Firma Zajc Kuchnie wykorzystuje kompozyty Silestone, które występują w szerokim wyborze kolorów. Wśród nich największym zainteresowaniem cieszą się jednolite kolory, które nie występują w naturze. Grubość kompozytowych płyt wynosi 20 i 30 mm, cieńsze - 12 milimetrowe stosuje się jako panele naścienne.

blaty z kompozytu kwarcowego

Do wyboru są trzy faktury: polerowana, matowa i strukturalna; niektóre z płyt posiadają też antybakteryjną powłokę. Warto podkreślić, że sztuczny kamień ma podobne właściwości techniczne do naturalnego - jest tak samo wytrzymały. Natomiast pod względem odporności na zabrudzenia posiada nawet przewagę nad naturalnym surowcem. Dzięki zwartej strukturze konglomerat nie chłonie cieczy, a tym samym różnych barwników, które są groźne dla porowatego kamienia naturalnego.

blat kuchenny z kompozytu kwarcowego

Blaty z Corianu

Innym nowoczesnym tworzywem jest Corian. Kompozyt zachwyca piękną matową fakturą i daje możliwość zintegrowania z blatem zlewozmywaka wykonanego z tego samego tworzywa. Corian posiada również świetne parametry techniczne, uważać jedynie należy na wysoką temperaturę. Surowiec ten pozwala też na uzyskanie bardzo modnego obecnie cienkiego blatu o grubości 13 mm. Główną zaletą Corianu jest możliwość tworzenia dowolnych form w różnych wielkościach bez widocznych łączeń elementów.

blat z corianublaty z corianu w kuchni

Blaty ze stali

Podobny efekt lekkiego optycznie blatu daje zastosowanie stali. Marka Zajc Kuchnie wykorzystuje blaty marki Blanco o grubości zaledwie 12 mm. Niezwykle efektownie prezentuje się wtopiony w powierzchnię blatu zlew oraz płyta gazowa. Zgodnie z obowiązującymi trendami blat powinien stanowić jednolitą powierzchnię, bez widocznych łączeń i podziałów. Blaty stalowe najczęściej spotykane są w minimalistycznych modelach kuchni, w których łączy się je z lakierowanymi lub fornirowanymi frontami.

blaty kuchenne ze staliblat ze stali

Blaty z laminatu i naturalnego kamienia

Kolejnym odpornym tworzywem są nowoczesne, wielowarstwowe laminaty, które dobrze imitują różnego rodzaju powierzchnie (fornir, lakier, kamień). Warto również wspomnieć o naturalnym kamieniu, który nadal często gości we współczesnej kuchni. W roli blatu kuchennego najlepiej sprawdza się wytrzymały granit (gładki lub szczotkowany), natomiast bardziej podatne na uszkodzenia i zabrudzenia kamienie jak np. marmur lub łupek w kuchni wykorzystywane są jako panele naścienne.

blat i stół z granitu szczotkowanego

Blaty z forniru

Naturalny fornir pojawia się na częściach blatu służących jako miejsce do spożywania posiłków np. podwyższona część wyspy lub integrujący się z wyspą stół. Chociaż nie są to miejsca tak mocno eksploatowane jak powierzchnie robocze, to warto wybrać bardziej odporne rodzaje forniru np. dąb lub palisander. W przypadku fornirów najważniejsze kwestią jest zastosowanie odpowiedniego jakościowo lakieru. W przypadku drewnianych wykończeń modne obecnie stały się forniry szczotkowane o lekko wyczuwalnej pod palcami fakturze słojów.

stół z fornirustół kuchenny z forniru

Oceń artykuł
5,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Laszczak

Źródło: Zajc Kuchnie

Polecamy Ci również

Zobacz także