Słodko - nie znaczy niezdrowo. Pyszne przekąski z...

Słodko - nie znaczy niezdrowo. Pyszne przekąski z...

Lizaki, czekolady, batoniki - każda mama wie, że bez tego dziecko ze sklepu nie wyjdzie. Ale każda świadoma mama wie także, że słodycze dziecku ani jej samej nie służą.

Przygotuj dziecku zdrowe i smaczne przekąski!Być może warto więc poświęcić czas, żeby samemu przygotować pyszne słodkości, które dziecku nie zaszkodzą, a wręcz uzupełnią braki witamin w organizmie? A i mama będzie mogła zjeść ze smakiem i bez obaw o dodatkowe centymetry w biodrach!

Nie ma chyba dziecka, które nie lubi galaretek. Ale kiedy już spojrzymy na skład tych sklepowych - cierpnie nam skóra na karku. Na przykład galaretka malinowa zawiera cukier (nie wiemy jaką ilość), żelatynę wieprzową (wiadomo, że o nie najlepszej reputacji), regulator kwasowości: kwas cytrynowy, aromat, barwnik: czerwień koszenilowa (koszenila to barwnik powstający z wysuszenia i zmielenia specjalnej, czerwonej odmiany owada - czerwca kaktusowego, żyjącego w Meksyku). Na próżno szukać w tej galaretce malin. Podobny skład ma galaretka truskawkowa innej firmy. Cytrynowa różni się tylko barwnikiem - zawiera żółcień koszenilową, a agrestowa - żółcień chinolinową i indygotynę. Tymczasem galaretkę z łatwością możemy przygotować sami w domu - z owoców sezonowych lub mrożonych.

Czytaj także: Rodzicu, gotuj z Tadkiem Niejadkiem! Przygotowuj swojemu dziecku pyszne i zdrowe posiłki z urządzeniem wielofunkcyjnym Speedcook

Domowa galaretka Składniki: * Pół litra soku wyciśniętego ze świeżych winogron, jabłek a nawet marchewki, lub woreczek mrożonych malin, truskawek * 5 g Agar-agar (naturalna substancja żelująca z morskich glonów, do nabycia w każdym sklepie ze zdrową żywnością) * Miód wielokwiatowy do smaku * Świeżo wyciśnięty sok z cytryny do smaku

Taką galaretkę przygotowuje się dosłownie w kilka minut, kolejnych kilkanaście musimy poczekać, aż zastygnie. Agar-agar, w przeciwieństwie do żelatyny, zastyga już w temperaturze 40/50 stopni Celsjusza. Amatorzy agarowych galaretek radzą, żeby agar gotować przez 10 minut - przez ten czas pozbywamy się "smakowej nutki morza" z potrawy. Najłatwiej przygotować taką galaretkę w urządzeniu wielofunkcyjnym Speedcook, które nie tylko zmieli i zagotuje nam owoce, ale także będzie galaretkę skutecznie przez owe 10 minut gotowania mieszało.

Dowolne owoce (maliny, truskawki, jabłka, gruszki, jagody etc) wkładamy do naczynia miksującego i miksujemy - obroty 10, czas 45s. Po tym czasie uzupełniamy wodą do 0,5litra i ponownie miksujemy - obroty 10, czas 15s. Dodajemy cytrynę do smaku. Speedcook przestawiamy w temperaturę Gotowanie, obroty 2, czas 11 minut. Urządzenie zacznie odliczać czas dopiero, kiedy temperatura osiągnie 85 stopni. Wtedy do naczynia miksującego, przez otwór w pokrywie, dodajemy Agar-agar. Po zakończeniu gotowania możemy galaretkę dosłodzić miodem. Przelewamy ją do salaterek. Gotowe!

Przygotuj dziecku zdrowe i smaczne przekąski!Mleko owsiane

Kolejną zdrową propozycją, zwłaszcza dla alergików jest pyszne mleko sojowe, którym możemy zastąpić mleko odzwierzęce nie tylko w zupach mlecznych, ale także w ciastach i deserach. Mleko owsiane robi się szybko i prosto, w ten sposób możemy też sporo zaoszczędzić - litr mleka owsianego w sklepie kosztuje około 10 zł, samodzielne jego wyprodukowanie to maksymalnie 1,50zł!

Czytaj także: Wielofunkcyjne urządzenia wkraczają do naszych domów

Składniki: * 1 miarka płatków owsianych * 3 miarki wody * cukier/miód * cukier waniliowy

Płatki owsiane zalewamy dwiema objętościami wody i zostawiamy na noc, żeby namokły. Rano mielimy dokładnie. Prędkość 10, czas 20 sekund. Dolewamy trzecią część wody. Słodzimy według własnych upodobań. Ponownie miksujemy. Prędkość 7 czas 15 sekund. Masę owsianą filtrujemy przez gazę. Na końcu wyciskamy dobrze pozostałe na gazie otręby. Gotowe!

Z takiego owsianego mleka możemy zrobić nie tylko kakao, zupę mleczną czy ciasto, ale także pyszne i zdrowe lody... szpinakowe!

Lody szpinakowe * Pół szklanki mleka owsianego * Pół bardzo dojrzałego ananasa lub całe dojrzałe mango * 3 bardzo dojrzałe banany * Szklanka młodego szpinaku (lub mrożonego w liściach) * 3 łyżki kakao * Miód/cukier do smaku

Wszystkie składniki wkładamy do naczynia miksującego Speedcook. Obroty 10, czas 1 minuta. Tak powstałą masę przelewamy do foremek na lody i umieszczamy w zamrażarce. Takie lody mają zaletę, której nie mają żadne lody sklepowe - są zdrowe, pełne witamin i nie tuczą. Nie zawierają też wszystkich polepszaczy smaku i zapachu a dodatkowo - "ukryliśmy" w nich szpinak, na który dzieci zwykle nawet nie chcą spojrzeć.

Czytaj także: Szybko, zdrowo, smacznie - gotowanie może być przyjemne!

Przygotuj dziecku zdrowe i smaczne przekąski!Sernik z dyni Spód: * 150 g pokruszonych herbatników razowych (dodałam herbatniki kakaowe) * 60 g stopionego masła Masa: * 400 g upieczonej dyni, * 250 ml mleka owsianego * 150 ml świeżego soku z pomarańczy * 20 g Agar-agar * Centymetr korzenia imbiru * Łyżka cynamonu * Łyżeczka kardamonu * 2 łyżeczki cukru waniliowego * Pół łyżeczki soli * 2 szklanki ulubionych orzechów (obranych i namoczonych) * 300 g suszonych daktyli * 50g owoców goji

Składniki na spód ciasta zmiksować w urządzeniu Speedcook - obroty 10, czas 20 sekund. Masą wykładamy spód tortownicy i wkładamy ją do lodówki.

Dynię oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w niewielką kostkę i zapiekamy na blasze w piekarniku aż się lekko zarumieni. Wszystkie składniki na masę, oprócz Agar-agar, wkładamy do naczynia miksującego Speedcook i blend ujemy na gładką masę - prędkość 10, czas - 1 minuta. Ustawiamy urządzenie w tryb Gotowanie, na czas 11 minut, obroty 3. Kiedy masa się zagotuje - przez otwór w pokrywie urządzenia dodajemy Agar-agar. Tak przygotowaną masę wylewamy na wcześniej przygotowany spód. Kiedy ciasto wystygnie - wkładamy je do lodówki. Agar sprawi, że już po 2 godzinach będziemy mogli je jeść!!! Wierzch ciasta możemy przyozdobić dodatkowo owocami i zalać galaretką agarową. Zaletą agaru jest to, że zetnie się nawet na owocu kiwi, który żelatynę zwyczajnie rozpuszcza.

Czytaj także: Jak szybko przygotować idealne przyjęcie?

Takie słodkości nie dość, że nie tuczą, bo nie dodaliśmy do nich prawie wcale cukru, to jeszcze są zdrowe - zawierają sezonowe owoce i warzywa, a więc witaminy, których zwłaszcza jesienią i my i nasze dzieci, potrzebujemy dwa razy bardziej. Eliminacja mleka krowiego z potraw to natomiast nie tylko propozycja dla alergików, ale także dla tych, którzy chcą uniknąć tłuszczu i zbędnych kilogramów. Jak widać - przygotowanie tych pysznych słodkości trwa dokładnie tyle ile wyprawa do cukierni albo supermarketu, po batoniki i inne naładowane chemią i tłuszczem słodkości. Dlatego nie pozostaje nam nic innego, jak poświęcić te kilkanaście minut w tygodniu na samodzielne przygotowanie słodyczy dla dzieci i siebie.

Oceń artykuł
3,00 / 5 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Materiały prasowe

Polecamy Ci również

Zobacz także