Spiżarnia w domu – czy warto ją mieć?

Dawniej domowa spiżarnia była pomieszczeniem niemal nieodzownym. Ze spiżarni korzystały gospodynie dworskie,
a w późniejszym czasie – większość szanujących się Pań domu. Aktualnie, nie przywiązuje się zbytniej uwagi do istnienia tego pomieszczenia w domu, choć
w dalszym ciągu jest ono bardzo przydatne i użyteczne.

Moda na urządzanie spiżarni minęła wraz
z odejściem wielu gospodyń domowych od własnoręcznego robienia przetworów i nastaniem czasów, w których żywość jest w sklepach dostępna każdego dnia i nocy. Choć młodszym gospodyniom może wydać się to dziwne, to w naszym kraju nie zawsze tak właśnie było, co powodowało, że spiżarnia, w której można było gromadzić zapasy była prawdziwym dobrodziejstwem.

Jednak pomijając czasy dość odległe – domowe spiżarnie są efektywnie wykorzystywane także
i dziś. Wszyscy kupujemy przecież czasami niektóre produkty spożywcze w większych ilościach. Do takich produktów należą przede wszystkim soki
i napoje, dżemy, makarony, cukier i inne wyroby
z długim terminem przydatności do spożycia, które nie wymagają przechowywania w lodówce. Z coraz większym rozmachem powraca także moda na własnoręczne przyrządzanie specjałów w słoikach
i wekach. Zatem, kiedy pozwala na to powierzchnia mieszkania i dysponujemy odrobiną wolnego miejsca, które znajduje się w pobliżu kuchni –
w dalszym ciągu warto urządzić tam spiżarnię. Pomieszczenie to powinno być jednak nie tyle obszerne, co suche i chłodne.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Agnieszka Jaros

Zdjęcia: shelterness.com

Polecamy Ci również

Zobacz także