Świąteczny poradnik: jak prawidłowo jeść rybę, czyli z...

0
Świąteczny poradnik: jak prawidłowo jeść rybę, czyli z...

Ryba na wigilijnym stole, to jedna z 12 tradycyjnych potraw. W wielu domach jest ona podstawą udanej wigilijnej wieczerzy. Jak podać rybę i jak ją elegancko zjeść?

Jak prawidłowo podać i zjeść rybę?Oprócz tradycyjnego karpia serwowanego na różne sposoby - smażony, karp z nadzieniem, panierką, polski karp, po żydowsku, w galarecie, czy zakąsek ze śledzi, spotyka się różnego rodzaju ryby. Niektórzy serwują mintaja, łososia, pangę czy tilapię. Jednak bez względu na to, na jaką rybę się zdecydujemy, ważne by prawidłowo ją podać, i co ważne, elegancko zjeść. Czytaj także: Świąteczny poradnik Hefry: przywróć sztućcom ich dawny blask

Radzi Małgorzata Otte z Warszawskiej Fabryki Platerów Hefra: Podczas tak wyjątkowej kolacji, jaką jest Wigilia, trudności może nastręczać sposób jedzenia wykwintnych potraw. Jednym z takich problematycznych dań jest ryba. Na co dzień zwykle jemy ją nożem i widelcem. Jednak podczas uroczystej wieczerzy wigilijnej warto położyć na stole odpowiednie sztućce. Czytaj także: Magia świątecznego stołu. Zadbaj o uroczyste i magiczne nakrycie stołu

Jednym z najczęściej popełnianych błędów jest jedzenie ryby dwoma widelcami. Wprawdzie w wąskim gronie przyjaciół możemy w ten sposób spożywać tę potrawę, jednak na wyjątkowo uroczyste kolacje, w tym Wigilię, najlepiej zaopatrzyć się w specjalne sztućce do ryb. Według przyjętych zasad, nożem i widelcem jemy wędzone łososie i węgorze, a także solone i marynowane śledzie. Zaś specjalne sztućce - nieostry, skośnie zakończony i szeroki nóż oraz szeroki widelec stosujemy do ryb pieczonych, smażonych i gotowanych. Kiedy zakończymy posiłek, sztućce należy ułożyć na talerzu równolegle trzonkami skierowane w prawą stronę ułożone na godzinę 17:00 (kąt 45 stopni).Jak prawidłowo podać i zjeść rybę?

Oceń artykuł
3,20 / 5 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Hefra

Polecamy Ci również

Zobacz także