Wnętrze w stylu wiktoriańskim - aranżacja restauracji

Wnętrze w stylu wiktoriańskim - aranżacja restauracji

Niespełna 40-metrową wieżę ciśnień w Pszczynie wybudowano w latach 1927-1928 wraz z nową siecią wodociągów miejskich. W jej dolnej części mieściła się luksusowa łaźnia oraz kwatery dla pracowników.

stylowe wnętrze

W 2006 r. przeprowadzono gruntowną przebudowę wieży, odmieniając jej wygląd
zewnętrzny oraz wnętrze. Obecnie mieści się w niej nowoczesny kompleks restauracyjny, którego
wystrój nawiązuje do epoki wiktoriańskiej i rewolucji przemysłowej, widzianych oczami Juliusza
Verne'a i Herberta George'a Wellsa– słynnych pisarzy i pionierów gatunku science fiction.
Na najwyższym poziomie wieży mieści się „Steampunk Restaurant”, nawiązująca nazwą do nurtu
stylistycznego w kulturze, będącego odmianą fantastyki naukowej. Dla steampunku
charakterystyczne jest zainteresowanie rozwojem techniki, a akcja utworów pisanych w tym
gatunku rozgrywa się najczęściej właśnie w epoce wiktoriańskiej, erze rewolucji przemysłowej
i wieku pary (stąd nazwa: ang. steam – para). Wieża ciśnień (obecnie nosząca nazwę „Wodna
Wieża”) to wehikuł czasu, który przenosi nas w XIX wiek. Świat sprzed ponad 100 lat wypełnia
tam całą przestrzeń, a każdy najdrobniejszy element lokalu skrywa w sobie ducha epoki
wiktoriańskiej. Wszystko zostało zaprojektowane i ręcznie wykonane zgodnie z autorską koncepcją
właściciela.

stylowe dekoracjewnętrze wiktoriańskie

Fotel przypominający XIX-wieczne krzesło dentystyczne, lampy ze świecącymi
spiralami, ruchome trybiki wbudowane pod szklaną taflę stołowych blatów – to efekt pasji
i fascynacji steampunkiem, wiernie odwzorowanym we wnętrzach „Wodnej Wieży”.
Na kompleks składają się restauracja, pub, sala bankietowa oraz zajmujące znaczne powierzchnie
zaplecza, umożliwiające pracę właścicielom i personelowi – także zachowane w stylistyce epoki.
Projektowanie zajęło niemal dwa lata. Dzięki wytężonej pracy nad spójną koncepcją całości
„Wodna Wieża” stała się miejscem z duszą, gdzie każdy detal ma swoją własną historię. Gruntowny
remont i zupełnie nowa aranżacja mocno zniszczonego obiektu, a także dostosowanie go do
wymogów bezpieczeństwa, okazały się nie lada wyzwaniem. Właściciele dowiedli, że kiedy
świetnemu pomysłowi towarzyszy silna motywacja, nie ma rzeczy niemożliwych – efekty ich pracy
naprawdę robią wrażenie. Z zabytkowej budowli inżynieryjnej powstała po adaptacji estetyczna,
oryginalna przestrzeń użytkowa, przenosząca swych gości do czasów wielkiej rewolucji
przemysłowej.

aranżacja restauracji

kontaktZębate koła, stalowe nity, plątaniny miedzianych rur z zegarami i manometrami, szklane przewody
i wszechobecne mechanizmy z dawnych lat. Wszystkie te elementy doskonale harmonizują ze stylem ery pary i elektryczności. Szczególną uwagę zwraca dopracowanie każdego detalu, choćby zastosowanie natynkowej instalacji. Seria Simon Aquarius firmy Kontakt-Simon, która zazwyczaj znajduje swoje zastosowanie w przestrzeni roboczo-użytkowej, w tym przypadku doskonale wpisuje się w industrialną stylistykę wnętrz. Dodatkowo umożliwia podłączenie źródła prądu nawet w najbardziej niesprzyjających warunkach, co w przypadku „Wodnej Wieży” było szczególnie istotne.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Źródło: Kontakt-Simon

Polecamy Ci również

Zobacz także