Zdrowe gotowanie. Jaki rodzaj garnków wybrać

0
Zdrowe gotowanie dzięki odpowiednim garnkom
Codziennie staramy się prowadzić zdrowy tryb życia. Warto zadbać, aby przygotowywać pożywne i zdrowe posiłki, a do tego będą potrzebne odpowiednie garnki.

Zdrowe gotowanie to podstawa naszego codzienne życia. Ważne są nie tylko świeże, ekologiczne i zdrowe produkty, ale i nieszkodliwe naczynia, w których je przygotowujemy. Garnki bo o nich mowa to nieodłączne elementy wyposażenia każdej kuchni. Najlepiej jeśli są funkcjonalne i długowieczne. Powinny też pasować do wystroju wnętrza i być wygodne w użytku. Niemniej ważna jest jakość przyrządzanych w zaciszu domowym potraw. O tych aspektach decyduje m.in. rodzaj materiału, z którego wykonany jest korpus garnka.

Niektórzy z nas pewnie pamiętają jeszcze powszechnie stosowane w kuchniach garnki aluminiowe oraz medialną nagonkę na konieczność ich jak najszybszej wymiany na inne, nowsze modele. Nagonka była w zupełności słuszna, bo aluminium poddane temperaturze wyższej niż 180˚C wydziela substancje, które mogą szkodzić naszemu zdrowiu. Dziś nikt już nie ma w domu aluminiowych garnków z tamtych czasów, ale materiał ten (ze względu na doskonałe przewodzenie ciepła i dużą odporność) stosuje się do produkcji naczyń do gotowania w dalszym ciągu. Warunkiem jest jednak pokrycie anodowanego aluminium trwałymi powłokami (emalią, teflonem, itp.). Tak wykonane garnki są bezpieczne i zachowują wysoką wartość użytkową. Oprócz nich do wyboru mamy jeszcze wiele innych, wykonywanych z mniej lub bardziej „zdrowych” materiałów.

Rodzaje garnków

W sklepach mamy duży wybór garnków. Każdy z nich ma swoje wady i zalety. Osoby, które przede wszystkim mają na względzie zdrowe gotowanie powinny się kierować przy wyborze zakupu idealnego garnka, który nie ma w sobie żadnych substancji szkodliwych. Natomiast, te które chcą gotować energooszczędnie niech wybiorą garnki dobrze przewodzą ciepło. Tak więc poznajcie dostępne rodzaje garnków na rynku, aby wybrać ten idealny dla siebie.

Zobacz: Okap kuchenny - jaki wybrać?

Tradycyjne garnki emaliowane

Garnki emaliowane (pokryte powłoką emalii) są jednymi z najbardziej popularnych. Wybieramy je stosunkowo często, bo mają przystępną cenę i tradycyjny wygląd zewnętrzny. W sklepach znajdziemy garnki mające różną pojemność i zróżnicowane formy. Występują one w wersjach jednokolorowych lub są zdobione różnymi rysunkami. Dobrze wpisują się zwłaszcza we wnętrza utrzymane w klasycznej stylistyce. Obecnie coraz więcej naczyń emaliowanych ma wszechstronne zastosowanie, co oznacza, że nadają się do gotowania również na płytach indukcyjnych.

Powłoka emalii, którą pokrywa się korpusy tego rodzaju naczyń jest w pełni bezpieczna pod względem zdrowotnym, ponieważ nie uwalnia żadnych szkodliwych substancji. Nie wpływa też w żaden sposób na smak przygotowywanych potraw, tak więc zdrowe gotowanie jest w nich możliwe. Dodatkowo mają właściwości antybakteryjne. Więc jeśli zastanawiacie się jaki rodzaj garnków wybrać to z powodzeniem można postawić na garnki emaliowane. Zaleca się w nich gotować dla małych dzieci, osób w podeszłym wieku oraz dla alergików.

Emalia nie jest też jednak zupełnie pozbawiona wad. Z czasem może ulegać odpryskiwaniu, a to sprawia, że garnek nie nadaje się już do użytku – zwłaszcza jeśli odprysk pojawi się wewnątrz naczynia. Aby zapobiec szybkiemu zużyciu się garnków emaliowanych, należy używać do mieszania w nich przyrządów, które nie mają ostrych krawędzi. Pozwala to nieco przedłużyć dobry stan powłoki emalii, ale w dalszym ciągu nie jest gwarancją na jej długowieczność.

Garnki ze stali nierdzewnej – trwałe, praktyczne, ale nie dla każdego

Stalowe garnki stanowią przeważającą część oferty rynkowej. Aktualnie gotuje się w nich zarówno w domach, jak i w zakładach gastronomicznych. Są trwałe, łatwe w utrzymaniu w czystości i dobrze przewodzą ciepło. Najlepsze garnki stalowe to te z grubym dnem i o nieco większej wadze. Doskonale jest jeżeli w dnie stalowego naczynia umieszczono specjalną wkładkę (miedzianą lub aluminiową). Wówczas cyrkulacja termiczna jest jeszcze lepsza, a garnek bardziej energooszczędny i ekonomiczny w eksploatacji.

Stali nierdzewnej nie można zarzucić niczego pod względem wytrzymałości na uszkodzenia mechaniczne, trwałości i higieniczności. Stalowe garnki nadają się też do gotowania na wszelkiego rodzaju kuchenkach (w tym również indukcyjnych). Niestety nie powinno się w nich przyrządzać posiłków dla alergików, bo w składzie stali znajduje się nikiel, który jak wiadomo może powodować uczulenia. Dlatego przed zakupem tego rodzaju naczyń należy upewnić się o swoim stanie zdrowia.

Nowoczesne garnki szklane

Zastosowanie szkła do produkcji garnków to jedno z najnowocześniejszych rozwiązań technologicznych. Zdrowe gotowanie w tego rodzaju garnkach jest znacznie łatwiejsze.Naczynia tego typu dedykowane są w szczególności osobom dbającym o zdrowy tryb życia. W szkle nie ma bowiem niklu, chromu, kadmu ani żadnych innych szkodliwych dla naszych organizmów substancji. Potrawy przygotowywane w szklanych garnkach zachowują wszelkie walory odżywcze, smakowe i zapachowe. Ponadto szkło nagrzewa się równomiernie i szybko, co sprawia, że naczynia te są ekonomiczne w użytku. W większości z nich można gotować oraz zapiekać w piekarniku.

Garnki produkowane w technologii szklanej występują w postaci przezroczystej lub są pokrywane powłokami ochronnymi (najczęściej emalią). Zarówno w pierwszym, jak i w drugim przypadku mamy do czynienia z grubym szkłem hartowanym, które jest odporne na uszkodzenia mechaniczne, działanie wysokich temperatur, itp. Jednak użytkując tego typu naczynia, trzeba zachowywać ostrożność. Szkło zawsze jest bowiem tylko szkłem.

To Cię zainteresuje: Mała kuchnia – sprytne sposoby na wykorzystanie przestrzeni

Rodzaje garnków - żeliwne

Żeliwo doskonale sprawdza się do normalnego gotowania, duszenia, zapiekania oraz przyrządzania potraw wymagających długotrwałej obróbki termicznej. Materiał ten doskonale przewodzi ciepło, długo je utrzymuje i jest niezwykle odporny na wszelkiego rodzaju uszkodzenia mechaniczne. Zakup żeliwnych garnków niesie z sobą znaczący dla budżetu domowego wydatek, ale inwestycja bez wątpienia jest opłacalna, bo naczynia te są w stanie przetrwać przez długie lata.

Wadą żeliwa jest jego duża waga oraz konieczność systematycznego wycierania do sucha i okresowego konserwowania olejem spożywczym. W 100% naturalne i ekologiczne żeliwo stosowane do produkcji garnków, wydziela zdrowe żelazo. W sklepach dostępne są też jednak egzemplarze pokryte powłoką emalii bądź warstwą innego materiału, którego zadaniem jest eliminowanie przywierania potraw do ścianek naczyń.

Garnki ceramiczne lub z powłoką ceramiczną

To bardzo trafiony wybór dla osób, które stawiają na zdrowe gotowanie. Ceramika jest w pełni bezpieczna dla ludzkiego organizmu i nie ma w niej żadnych szkodliwych substancji. Dodatkowo świetnie zachowuje naturalny smak składników przyrządzanego przez nas jedzenia oraz sprawia, że potrawy są wyraziste i pełne właściwych dla nich aromatów.

Na rynku dostępne są rodzaje garnków w całości wykonane z ceramiki lub zawierające jedynie powłokę ochronną z tego materiału. Jedne i drugie naczynia cechuje wysoka jakość, ale te, które mają tylko cienką ceramiczną powłokę mogą stosunkowo łatwo ulegać zarysowaniom i innym uszkodzeniom mechanicznym. Dlatego do mieszania najbezpieczniej jest używać delikatnych i pozbawionych ostrych krawędzi łopatek (np. silikonowych lub drewnianych). Przed zakupem ceramicznych garnków warto też uwzględnić, że nie wszystkie z nich nadają się do gotowania na płytach indukcyjnych.

To Cię zainteresuje: Czyszczenie mikrofalówki – domowe sposoby

Garnki miedziane lub z miedzianą wkładką

Ten rodzaj garnków jest z wyższej półki cenowej i ma całkiem spore grono zwolenników. Koneserzy miedzianych garnków nie wyobrażają sobie po prostu gotowania w niczym innym, ponieważ miedź idealnie przewodzi ciepło, równomiernie się nagrzewa i długo utrzymuje temperaturę.

Na zakup garnków w 100% miedzianych nie każdy może sobie pozwolić, a ponadto jeśli miedź nie jest pokryta stalą czy cyną trzeba o nią odpowiednio dbać. Inną sprawą jest, że takie garnki są ciężkie i nie wszystkie ich rodzaje nadają się do stosowania na płytach indukcyjnych. Dlatego też dużo częściej sięga się po naczynia, w których miedź jest jedynie dodatkiem. W dnach niektórych garnków znajdują się wkładki z tego materiału, co poprawia przewodzenie ciepła przez naczynie i jednocześnie nie podnosi aż tak znacząco kosztów jego wytworzenia.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy
Więcej na ten temat:

,

Autor: Wojciech Lechowski

Polecamy Ci również

Zobacz także